In het decembernummer

De selectiecommissie op bezoek in een van de 18 gekozen projecten: World Forum in Den Haag, een ontwerp van DS Landschapsarchitecten. Foto: Stijn Brakkee

 

JAARBOEK LANDSCHAPSARCHITECTUUR EN STEDENBOUW 2024

Zoals elk jaar bevat ons dubbeldikke winternummer het Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw. Hierin verzamelde een onafhankelijke selectiecommissie onder leiding van Yttje Feddes het mooiste en het beste uit beide vakgebieden. 

 

Zo kwam in de binnensteden van Alkmaar, Groningen en Den Haag een beetje zachtheid tussen de stenen. In Ede, Arnhem en Amsterdam is met visie en doorzettingsvermogen gewerkt aan langlopende projecten. Oude kazerne- en fabrieksterreinen veranderden in eigentijdse plekken om heerlijk te wonen. Verpauperde stadsbuurten werden met slimme ingrepen weer leefbaar, zoals in Eindhoven, Utrecht en Maastricht. En een beekdal in de Brabantse Kempen ontpopt zich tot een proeftuin voor de transitie van het landelijk gebied. Veel projecten gaan over verbinding en lange lijnen. Soms zelfs letterlijk, zoals een stadspark in Rotterdam van twee kilometer lang.

 

In interviews en artikelen worden actuele thema's belicht. Zo interviewden we landschapsarchitect Frank Meijer over het ontwerp van parkachtige omgevingen op voormalige zorgterreinen of oude kazernes. Met de Enschedese stadsbouwmeester Jessica Hammarlund Bergmann bespraken we de ruimtelijke ontwikkeling van de Twentse stad. Auteur Marieke Berkers ging op pad in het Geuldal om de nieuwe wateraanpak in Zuid-Limburg te bekijken, en Maurits de Hoog schreef een essay over de toekomst van de ruimtelijke ordening. Terug in deze jaarboekeditie: het jaaroverzicht met 47 bepalende momenten van het afgelopen jaar.

 

Verder in dit nummer zoals altijd de columns van Arjan Harbers, Pieter Hoexum en Sander de Knegt.

Abonnees ontvingen Blauwe Kamer nummer 4 2024 eind december.
Nog geen abonnee? Meld je aan of bestel een los exemplaar via de webwinkel van Uitgeverij Blauwdruk.